петък, 22 февруари 2019 г.

Работна среща в Португалия - втора част

През февруари 2019г. в училището в Миранда до Корво, недалеч от гр.Коимбра, се състоя поредната работна среща за обучение на ученици по проект "Ти и аз - ние сме еднакви". Участваха  ученици от партньорските училища от Франция, Италия, Чехия и България. Турският екип беше представен само от преподаватели.
Домакините бяха подготвили наситена активна програма не само за учениците, но и за учителите. Темите на дейностите бяха подчинени на целите на проекта, а именно:
1. Традиции - създаване на календар с традиции от всяка държава, представяне на популярен танц
2. Игри за толерантност
Учениците и учителите бяха разделени на екипи с представители от различните училища. С помощта на мобилни телефони, чрез баркодове, всеки екип трябваше да изпълни списък от задачи, свързани с правата на децата. В тази дейност учениците представиха своите езикови умения на английски език и особено по отношение на терминологията. Всички участници тренираха своите комуникативни, социални и компютърни умения, състезаваха се активно и емоционално.
Домакините бяха подготвили спортни игри, адаптирани за участници в неравностойно положение.  Ученици и учители играха волейбол в седнало положение, игри с топка за невиждащи или други инвалиди, баскетбол в инвалидни колички. Участниците "влязоха в обувките" на хората с увреждания и усетиха трудностите, с които те се сблъскват.
Учениците участваха в различни ателиета - танцуваха, рисуваха, твориха, пяха. Малките банкерчета научиха участниците да танцуват ръченица. А след това се включиха в португалските, турските и чешките народни танци.
Учителите проведоха няколко срещи, в които обсъдиха управлението на проекта, работата в платформата на проекта и платформата etwinning, планирането на дейностите по време на последната работна среща в Чешската република. Бяха представени варианти за електронен отчет на всяка работна среща, както и платформата за електронен дневник Class Dojo.
Домакините организираха посещения до забеежителностите на гр. Коимбра и Португалия:
1. Посещение на Университета в гр.Коимбра, който е един от най-старите университети в света, основан през 1290г.
2. Посещение на парка музей Малката Португалия - един миниатюрен свят на страните, през които преминават португалските мореплаватели, една изумителна изложба на мащабни версии на най-важните национални паметници и традиционните села в страната
3. Посещение на манастира Санта Клара
4. Участниците в сещата посетиха и лагуната на гр.Авейро, Селището Коста Нова, Музея на рибарите , Музея на лодките в Иляву и фабриката за керамика Виста Алегре. Срещата с океана беше невероятна! Океанът ни посрещна с огромни пенливи вълни и бурна песен!
Работната среща премина в прекрасна атмосфера, всички заложени задачи и дейности бяха изпълнени при активното участие на ученици и учители.
Седващата работна среща, последна за проекта, ще се проведе в Чешската република през месец май, 2019г.

ЧОУ Банкерче 


Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.
Проектът е съфинансиран от Програма Еразъм плюс на Европейския съюз. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар