сряда, 5 декември 2018 г.

ЧОУ Банкерче - работна среща в Италия


През периода 23-30.11.2018г. ученици от ЧОУ Банкерче участваха в работна среща на тема Правото на всяко дете да има добър живот, проект „Ти и аз – ние сме еднакви“№ 2017-1-FR01-KA219-037223_6. Участници в срещата бяха ученици и учители от партньорските училища:

1.       ЧОУ „Банкерче“, България

2.       Cahit Arf ilkokulu, Турция

3.       Agrupamento de Escolas de Miranda do Corvo, Португалия

4.       Zakladni skola Velke Nemcice, okres Breclav, Чехия

5.      Collège Marie Mauron – гр. Файонс, Франция

Турското училище участва в проектните срещи без ученици с разрешение на НА от Турция.

Груповите дейности на учениците по време на тренинга бяха разнообразни, свързани с всички учебни предмети и подчинени на темата за толерантността и интеграцията на различните в екипа. Учениците бяха разделени в групи с представители от различните училища. Групите решаваха кръстословици, пъзели, работиха екипно и упражняваха комуникативни умения на английски език. Задачите бяха създадени от учителите от училището домакин и бяха свързани с темата на срещата.

През втория ден учениците участваха в музикални дейности, рисуваха и твориха. Всичките дейности се провеждаха в групи с представители от различните училища партньори.

След съвместните дейности се проведе концерт в залата на училището. Присъстваха официални лица, кметът на Портичи, ученици от двете училища-основно и средно, много родители.

Единствено българските ученици, които бяха най-малките участници в срещата, участваха с изпълнения в концерта. Малките банкерчета представиха драматизация  на тема „Стереотипи“, изиграха български народен танц. Всички зрители аплодираха бурно представителите на ЧОУ Банкерче, правиха си снимки с тях и ги поздравиха за уменията им.Следобяд участниците в срещата посетиха Националния музей на влаковете Пиетрарса.

През следващите два дни групата участници посети Неапол, подземията на града, основните забележителности, Помпей – музея на открито и Соренто. Екскурзоводите запознаха групата с живота на хората по времето на Римската империя и събитията покрай изригването на Везувий. Екскурзиите се проведоха при отлична организация. Екскурзоводите бяха историци и археолози, които отговаряха професионално на всички въпроси, свързни със събитията.

През последния ден домакините бяха 
организирали още екипни дейности: спортни занимания и посещение на началното училище (което се намира в друга сграда). Следобяд участниците посетиха пристанището Гранатело и Изследователския център за костенурки. Там групата бе запозната с грижите за пострадалите от замърсяване костенурки. Биолог и еколог разказаха за замърсяването на водите и последиците от дейностите на хората. Беседата беше изключително интересна и свързана с темата Правото на децата на чиста околна среда.

Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.
Проектът е съфинансиран от Програма Еразъм плюс на Европейския съюз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар